EĞİTİMLER

ÇOK GEÇ OLMADAN, ÇOCUK İSTİSMARINA DUR DE!

Nirengi Derneği olarak kurulduğumuz günden bu yana çocuk istismarına dur demek amacıyla Türkiye genelinde farklı okul kademeleri (ilkokul, ortaokul, lise) ve okul tiplerinde (Anadolu Lisesi, Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) Çok Geç Olmadan ve Pozitif Gençlik Gelişimi başlıklı eğitimler düzenliyor, okul idarecileri, öğretmenler, veliler ve destek personellerine bu eğitimleri aktarıyoruz.

2021 yılı sonu itibariyle Çok Geç Olmadan ve Pozitif Gençlik Gelişimi eğitimlerimizi 15.000’in üzerinde okul idarecesi ve öğretmene 30’ar kişilik küçük gruplarda yüz yüze yapılan eğitimlerle aktarmış bulunuyoruz.

Covid 19 pandemisi nedeniyle yüz yüze eğitimlerimize ara vermek durumunda kalmış olsak da dernek kapasitemizin el verdiği ölçüde online eğitimlere devam etme gayreti içindeyiz.

Çok Geç Olmadan (Çocuk İstismarına Dur De!) başlıklı eğitimlerimizde çocuk ihmal ve istismarı başlıkları kapsamında tanımların ve işaretlerin yanı sıra koruyucu-önleyici aktiviteler, izleme-değerlendirme aktiviteleri, müdahale aktiviteleri, çocuk koruma kanunu ve Okul Temelli Standart Operasyon Prosedürü* başlıkları üzerinde duruyoruz.

Pozitif Gençlik Gelişimi başlıklı eğitimlerimizde çocuk istismarı, akran zorbalığı, flört şiddeti başlıkları ve bu 3 başlık özelinde koruyucu-önleyici aktiviteler, izleme-değerlendirme aktiviteleri, müdahale aktiviteleri, çocuk koruma kanunu başlıklarına yer veriyoruz.

Ayrıca eğitimlerimizde her iki eğitim programı için geliştirdiğimiz eğitim modüllerine eşlik edecek Sınıf içi Etkinlikler Kılavuzu ile öğretmenlerin öğrencilere sınıf ortamında veya online olarak uygulamalı şekilde bilgi aktarmalarını destekleyecek bilgilendirici etkinliklere yer veriyoruz.

!Okul Temelli Standart Operasyon Prosedürü: Nirengi Derneği ekibi olarak İstanbul’da, Ankara’da ve Mersin’de düzenlediğimiz bir dizi paydaş çalışmasında bir araya geldiğimiz ilgili kurum temsilcilerinin (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Baro’lar vb.)  görüş ve katkıları ile şekillenen Okul Temelli Standart Operasyon Prosedürü, okulda bir istismar veya şiddet mağduru çocukla karşılaşıldığında yapılması gerekenlerin yazılı bir akış halinde sunulduğu kılavuz niteliğinde bir dokümandır. 2016 yılından beri Mersin’de 2018 yılından beri İstanbul’da uygulanmaktadır.