18 YAŞINDAN KÜÇÜĞÜM ve KENDİM İÇİN BİLGİ ARIYORUM

Eğer birisinden zarar görüyorsan veya zarar gören bir kişiyi tanıyorsan sana destek olabiliriz.

0850 216 53 67 numaralı telefondan bize hafta içi 10:00-19:00 saatleri arasında ulaşabilirsin.

Çocukların her türlü şiddete karşı korunması uluslararası insan hakları anlaşmaları ve standartları tarafından güvence altına alınan temel bir haktır. Yine de şiddet, ekonomik ve sosyal durumları, kültürleri, dinleri veya etnik kökenleri ne olursa olsun, dünyanın dört bir yanındaki çocuklar için hem acil hem de uzun vadeli sonuçlarıyla hayatın fazlasıyla gerçek bir parçası olmaya devam etmektedir.

Ülkemizde şiddet mağduru çocuklar ve bakım verenleri için hem yasal danışmanlık hizmeti hem de eş zamanlı psikososyal destek hizmeti alabilecekleri sistematik bir mekanizma konusunda ciddi bir boşluk bulunmaktadır. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerden Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (Lanzarote Sözleşmesi) uyarınca şiddet mağduru çocukların gizlilik ilkesi çerçevesinde ücretsiz destek alabilecekleri telefon hatları kurulmasına işaret edilmiştir.

Mağduriyetin oluşmasını takiben şiddet mağduru çocuklar ve bakım verenleri yasal koruma hakları için nereye ve nasıl başvuracakları, başvuruyu takiben sürecin nasıl işleyeceği vb. yasal konular hakkında bilgilenmek, bildirimde bulunmak, sonraki süreçleri takip edebilmek için yasal danışmanlık alma ihtiyacı içindedir. Aynı şekilde, mağduriyetin oluşmasını takiben şiddet mağduru çocuklar ve bakım verenleri, psikososyal koruma hakları için nereye ve nasıl başvuracakları, başvuruyu takiben psikososyal destek sisteminin nasıl işleyeceği konusunda bilgi almak, psikososyal destek için toplumsal kaynaklara başvurmak konusunda destek ve danışmanlık almak ihtiyacı içindedir. Ayrıca, mağdur çocuk ve ailesinin özellikle adli süreçte karşılaştıkları sistemin işletilmemesinden kaynaklanan zorluklara karşı sağlam durmalarını desteklemek için de psikososyal destek ihtiyaçları çok belirgin olmaktadır.

Nirengi Derneği olarak istismara uğrayan bir çocuğa ve bakım verenine ne kadar erken yasal ve psikososyal koruma desteği sağlanabilirse, çocuğun fiziksel ve ruhsal bütünlüğüne gelecek zararların o ölçüde azaltılabileceğine, istismarın yarattığı olumsuz etkileri onarmanın ve şiddet döngüsünü kırmanın mümkün olabileceğine kuvvetle inanıyoruz.

Mağdur çocuğun üstün yararı gözetilerek işlemlerin yürütülmesi, çocukların mağduriyeti takiben hedef haline getirilmemesi için sürecin gizlilik içinde ilerletilmesi ve kimliklerinin basına yansımasının engellenmesi ikincil travmaların oluşmaması açısından kritik öneme sahiptir.

Bu çerçevede kurduğumuz Nirengi Derneği İstismara Karşı Destek Hattı ile hattımıza ulaşan istismar mağduru çocuk ve/veya bakım verenleri için ücretsiz yasal danışmanlık ve psikososyal destek hizmeti vermekteyiz.

Mağdur çocukların ve bakım verenlerinin bu ücretsiz hizmetten haberdar olması ve faydalanabilmesi için çevrenizdeki kişilerle sosyal medya hesaplarımızdaki içerikleri paylaşarak destek olabilirseniz çok seviniriz.