Hakkımızda

Nirengi Derneği Kasım 2015’de kurulmasına rağmen, geçmişi daha öncesine dayanmaktadır. 1999 Marmara Depremi’nde bir araya gelen, farklı uzmanlıklardan profesyonel meslek kişileri olarak yıllar içinde pek çok projede yollarımız kesişti ve birlikte çalışma fırsatı yakaladık. 1999 Marmara depreminin hemen ardından 90 meslektaşımız ile hızla bir araya geldik. Yurt dışından çeşitli uzman kuruluşların bilgi ve birikimini ülkemize uyarlayarak Afet sonrası Toplumsal Travmanın Azaltılması Uygulama Yöntemleri eğitimlerinin verilmesini sağladık. Afet bölgesindeki çeşitli STK’lar ile yakın işbirliği içinde iki yıla yakın bir süre için ekip olarak travma sonrası rehabilitasyon çalışmaları sürdürdük.

Benzer şekilde, 2003 yılında İstanbul’da İngiltere Başkonsolosluğu, 2 sinagog ve HSBC Bankası’na düzenlenen bombalı saldırılarından sonra, travma konusunda eğitimler düzenledik, saldırıdan etkilen kişiler ve aileleri ile çalıştık.

2003 yılında IAGP Uluslararası Grup Psikoterapileri Kongresinin İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezinde gerçekleşmesine önayak olduk ve ekipçe organizasyonda çalıştık, sunumlar yaptık.

Türkiye’yi Sanatla Terapi çalışmalarıyla tanıştıran ve bu çalışmaları başlatıp yaygınlaştıran ilk Merkez olmanın övüncünü taşıyoruz. Grup çalışmalarımıza sözel ifadenin de ötesinde sanatsal ifadeleri de ekleyip zenginleştirerek bu alanlarda mesleki öncülük ettik.

Çeyrek asırdır uygulamakta olduğumuz farkındalık ve gelişim grup çalışmalarımız, haklara ulaşım ve bireysel gelişim çalışmalarımızı çeşitli kurumlar, üniversiteler ve farklı STK’larla uyguladık. Bireysel ve grup çalışmalarımız, mesleki eğitim seminerlerimiz, gözetim çalışmalarımız, toplumsal cinsiyet rolleri ve kültürel kodlar konusunda bilinç yükseltme çalışmalarımız, bilgi ve farkındalığı arttıran konferanslarımız, paylaşım ve sohbetlerimizle oldukça geniş bir kitleye hitap ettik. Bir süre sonra “kabımıza sığamaz” olduk ve sahip olduğumuz bilgi ve deneyimleri toplumsal düzeyde fark yaratmak için daha geniş kitlelere yaymaya, toplumsal sorumluluğumuzu ulaşamadığımız yörelere doğru uzanarak daha yaygın kullanmaya karar verdik. Bu bir dönüşüm ve yenilenme hikâyesi olarak Nirengi Derneği’ni kurduk.

Çekirdek ekibimiz çeşitli disiplinlerden kendi alanında uzmanlık derecesine sahip; klinik psikolog, uzman psikolojik danışman, eğitimci, sosyal hizmet uzmanı, iletişim ve görünürlük uzmanı, uluslararası ilişikler ve siyaset bilimi uzmanı, avukat, adli psikolog vb. gibi meslek elemanlarından oluşmaktadır. Ek olarak derneğimiz her konuda uzmanlık desteği alabilme kapasitesi sağlayan geniş̧ bir ağ̆ bağlantısına sahiptir. Derneğimize gönüllü katkı veren genç ve yeni mezun meslek elemanlarının sayısı da giderek artmaktadır.

Nirengi Derneği olarak ana kuruluş amacımızı ‘ulusal ve uluslararası arenada referans sivil toplum kuruluşu olmak’ şeklinde belirledik. Hedeflerimizi de şöyle formüle ettik ‘bireylerin ve toplumun, insan onuruna uygun şekilde yaşamlarını sürdürmelerine, iyi olma hallerinin ve yaşam kalitelerinin yükselmesine uluslararası standartlar çerçevesinde katkıda bulunmak’.

Bu kapsamda temel çalışma alanlarımızı da kurucu ekibin bilgi, birikim ve deneyimlerine göre şekillendirdik: Savunuculuk ve Ağ Oluşturmak, Kalite ve Hesap verilebilirlik Standartları (Sphere, INEE, CPMS, EU Guidelines for NGOs, vb.), Risk Altındaki Gruplara (kadın, çocuk, özel ihtiyaç içindeki birey, azınlık grupları, vb.) Yönelik Destekleme, Çocuk Koruma ve Çocuk Hakları, İnsani Yardım-Afet ve Acil Durum Yönetimi ve Kalkınma, Psiko-Sosyal Destek, Sorun alanlarına Yönelik Politika Oluşturma, Toplumsal Diyalog ve Kalkınma, Kapasite Geliştirme ve Araştırma.

Yıllarca birlikte çalışmakta olan ekibimiz karşılıklı dayanışma, birlikte güçlenme, işbirliği, öz disiplin ve sorumluluk ilkelerini özümsemiş, öz motivasyonu ve idealleriyle çalışmakta olan ender bir ekiptir. Yaşam boyu gelişim ve eğitime inancının yanında güncel gelişimleri yakından takip edip uygulamaya dönüştüren aktif ve çağdaş üye ve akademisyenlerden oluşmaktadır. Üyelerimiz gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde etkin ve sorumlu olup deneyimlerini cömertçe paylaşan bir zihniyetle işbirliğinde bulunmaktadır.

DEĞERLERİMİZ

• BİREY ve TOPLUM ODAKLILIK

Çalışmalarımızı bireyler ve toplumların fayda sağlama prensibi üzerine kurarız.

• Ayrım Gözetmemek

Çalışmalarımızda din, dil, ırk, cinsiyet, etnik köken ve başka hiçbir ayırıcı unsur gözetmeyiz.

• Bağımsızlık

Çalışmalarımızı tamamen kendi irademizle hazırlar ve yürütürüz.

• Tarafsızlık

Çatışma durumunda yürüttüğümüz çalışmalarda taraf tutmayız.

• HESAP VEREBİLİRLİK

Çalışmalarımızda tüm paydaşlarımıza hesap verme sorumluluğu taşırız.

• BİLİMSELLİK

Çalışmalarımızı bilimsel olarak kanıtlanmış kuram ve metodları temel alarak yürütürüz.

ÇALIŞMA ALANLARIMIZ

• PSİKOSOSYAL DESTEK