Afet ve Acil Durumlara -Orman Yangınlarına- Karşı Ruh Sağlığını Koruma Notları

Yangın, deprem, sel gibi doğal afetler bireylerde ruhsal travmalara neden olabilmektedir. Bu tür travmatik olaylara yakından maruz kalan ya da başkalarının maruz kaldığını gören bireyler normal hayat rutinine devam etmekte ve bu durumla başa çıkmakta zorlanabilmektedir.

Bu durumun kısa süre devam etmesi normal sürecin bir parçası iken daha uzun süre günlük yaşamınızı etkileyecek şekilde devam ettiğini fark ediyorsanız bir ruh sağlığı uzmanından destek almanızı öneririz.

Sosyal medya aracılığı ile tekrar tekrar temas edilen görüntü ve bilgi içerikli travmatik ögeler kişinin ikincil travma belirtilerine sahip olmasına neden olabilir. Size iyi gelmeyen ögelere maruz kalmaktan uzak kalmanız ruh sağlığınızı korumak için iyi olacaktır.

Normal yaşam rutinlerinize olabildiğince devam etmek, beden bakımınıza özen göstermek, kendinizi iyi hissettiğiniz aktiviteleri yapmak duygusal stabilizasyonu sağlamanıza destek olacaktır.

Sosyal çevrenin desteğini almanın, zor zamanları aşma konusunda destekleyici bir etkisi olmakla beraber eğer yapılan konuşmaların size iyi gelmediğini düşünüyorsanız konudan ya da içerikten uzaklaşmanız iyi olacaktır.

Afet ve acil durumlar sonrası görülebilecek duygusal tepkiler; öfke, kaygı, huzursuzluk, üzüntü, umutsuzluk ve kendisinin/başkalarının güvenliği hakkında endişe etmek olabilir. Yeme ve uyku alışkanlıkları değişebilir. Düşünme ve algılamada yavaşlık, kafa karışıklığı olabilir. Bu olası tepkiler, olağan dışı durumlara verilen olağan tepkiler olarak tanımlanır. Çoğunlukla olaydan sonraki ilk haftalarda zamanla ortadan kalkar.

Duygu ve düşüncelerinizi sizi dinleyebilecek insanlarla paylaşın. Size olumlu ve destekleyici gelen ilişkilerinizi sürdürmeye çalışın.

Dinlenme, beslenme gibi temel ihtiyaçlarınızı gözetmeye dikkat edin.